onsdag 30 maj 2012

iPad eller android?

I vår skola har det beslutats att det ska köpas in plattor. Jag är inte direkt berörd tyvärr, de ska till de yngre eleverna men jag hoppas på att vi får några att arbeta med på huset iallafall. Beslutet är taget att det ska vara plattor med android som grund. Jag känner mig mycket skeptisk mot detta. Har iPad själv som jag testat i skolan och det funkar jättebra. Har en känsla av att det pedagogiska innehållet i app-store är väldigt mycket större. Jag kanske har fel? Någon som kan säga hur det förhåller sig?

Arbetslaget

Förutom det utökade kollegiet som jag hyllade igår så måste jag även hylla mitt vanliga arbetslag. Vi har haft ett tufft år på många sätt, men vi hade aldrig orkat utan varandra. Idag hade vi vår sista handledning och fick då välja ord som beskrev vårt samarbete i arbetslaget. Mitt första ord var humor och för mig är det otroligt viktigt. Vi har skrattat massor ihop det här året. Både när set går bra men framför allt när det har varit tungt. Då har humorn tagit oss ur det. Galghumorn i all sin prakt!
Jag är så glad över att få tillhöra detta lag, det är med lite sorg i hjärtat vi snart går på sommarlov. Till hösten ser det annorlunda ut...

måndag 28 maj 2012

Det utökade kollegiet

Har ganska nyss insett hur mycket hjälp man kan få av det "utökade kollegiet". Ett uttryck som betyder alla de pedagoger som finns på nätet, twitter, facebook, bloggar osv. Pedagoger som frikostigt delar med sig av sina tankar, ideer, funderingar och tips. Jag brukar ofta fungera så att jag ser något, får ett tips och sedan drar hjärnan igång och funderar över hur jag kan använda det i min egen undervisning. Det blir fler pedagogiska diskussioner över nätet än vad vi hinner med på jobbet. Synd, jag gillar att diskutera pedagogik. Har insett att det är en av de delar som jag gillar mest mitt yrke. Få vara kreativ och komma på lösningar på problem.
Så ett tack helt enkelt till de pedagoger som tar sig tiden att hjälpa andra!

söndag 27 maj 2012

Guldäpplet

Såg på Facebook att det är dags att nominera till årets guldäpple. Då kom jag att tänka på att kanske borde jag sätta upp mål för mig själv också. Om vi nu gör mål för eleverna, eller rättare sagt så vill jag att eleverna ska göra målen för sig själva. Då borde kanske jag sätta mål för mig själv också?
Vinna guldäpplet en vacker dag kanske?

lördag 26 maj 2012

Fylla energi

Hela vårt rektorsområde, ca 230 personal har varit iväg på personalvårdsresa. 2 dagar i Köpenhamn med toppenväder! Vi har pratat, umgåtts, ätit gott och varit. Saker som behövs för att bli bättre tillsammans!

tisdag 22 maj 2012

Dagens aktiviteter

Idag har det varit fantastiskt väder och vi har varit ute mycket idag. Mattelektionen ägnades åt geometri utomhus. Vi letade vinklar och förminskade och förstorade. Det var intressant att se hur eleverna skulle omsätta de teoretiska kunskaperna till praktiska. Det var några som inte förstod, jag behöver gå igenom detta igen för att de ska förstå tror jag. Då kan jag koppla det till det praktiska vi har gjort. Det är inte många mattelektioner kvar men det måste jag hinna med.

Bildlektionen innehöll bilderboksanalys. Det är ett ganska stort avsnitt i det centrala innehållet som berör bildanalys. Vi har nosat på det genom reklam-, nyhets- samt bilderboksanalys. Eleverna får även göra en egen reklambild där de ska använda sig av det som vi lärt oss. Dock har de inte tyckt att det har varit så intressant att analysera, får fundera vidare på hur jag ska utveckla det. Hoppas på att de har fått med sig lite grann iallafall.

måndag 21 maj 2012

Ett första inlägg

Att blogga är inte så nytt för mig. Jag har hållit på ett tag med bloggande om scrapbooking, livet i allmänhet, men även som lärare. Vi har en klassblogg där jag lägger upp digitala läxor och tipsar om bra mattespel bland annat. Har även gjort försök att blogga om verksamheten ihop med elever. Det som blir nytt med denna blogg blir istället att det handlar om mitt yrke som lärare. Jag har stött på så många bra och givande diskussioner på nätet som handlar om lärande och undervisning. Det tänkte jag nu spinna vidare på. Formulera mina egna tankar kring detta, tipsa om bra saker, lägga upp lite lektionstips osv. Vi får se vart det leder.