söndag 19 maj 2013

Har tydligen gjort ett felval

Jag startade min lärarutbildning VT-03 på Göteborgs universitet. Jag har arbetat med funktionsnedsatta barn och ungdomar i många år innan jag började plugga och hade därför lite funderingar på att jobba i särskolan. Mitt förstahandsval var allmän ingång på lärarprogrammet och mitt andra var en specialpedagogisk ingång. Jag kom inte in på mitt förstahandsval, det var så många som sökte, men kom in på mitt andra. Jag läste då första terminen LAU 100 gemensamt med alla som skulle bli lärare och sedan blev det specialpedagogik. Det handlade inte om att bli specialpedagog för det är ju en påbyggnadsutbildning och inte heller blev man speciallärare för det fanns inte då. Nä det benämndes snarare som lärare med specialpedagogisk inriktning. Det var ett bra år, vi gjorde vfu i särskolan, läste om dyslexi och ADHD, fick en historisk tillbakablick på specialpedagogiken och skrev en B-uppsats när vi var på praktik på en pytteskola i Lofoten. Det är en bra kurs att ha med sig i sin lärargärning och många sa under tiden att det här borde alla läsa.
Min andra inriktning var svenska för yngre åldrar. Även det lästes under ett år. Vi hade mycket litteraturstudier, vi skrev texter själva och pluggade grammatik. Förvånansvärt lite didaktik, men det skulle vi tydligen få på vfu:n?
Här kunde jag ha slutat. Jag skulle ha kunnat ta ut min examen. Som tur var kände jag att jag inte var riktigt färdig. Jag la till en termin med matte. Ville ha ett ämne till och läste då bild. Den fanns bara som 10 poängskurs. Det blir 15 poäng med dagens mått mätt. Det var en riktig toppenkurs, vi gjorde hur mycket som helst och jag kände att jag lärde mig massor. De sista 10 p den terminen skulle jag ha läst utomhuspedagogik. Det fick jag inte för det var för få som sökte. Detta meddelade de för sent så jag kunde inte heller läsa något annat. Jag jobbade en halv termin istället.
Blev till slut klar efter 4,5 år på universitetet. Reste ett halvår och började sedan arbeta. Jag hann jobba några år innan lärarlegitimation blev bestämt. Skickade in mina papper september 11. I fredags kom legitimationen tillbaka.  Jag blev behörig i svenska och matte F-6. Även SvA för 1-3 trots att jag inte läst detta. Det följde liksom med. Vad som inte följde med var bilden. Det får jag tydligen inte undervisa i längre trots att jag när jag läste det blev behörig. Det fattas 15 p har jag läst mig till. Poäng jag inte hade kunnat läsa. Om jag ska läsa det på lärarlyftet går det på kvartsfart och det betyder 2 års plugg. Vet inte om jag kan validera det jag redan har läst. Jag hade inte behövt 60 p svenska. Kunde ha läst SO istället tex, men hur ska man kunna veta det då?
Känns som att jag har gjort stora felval. Trots att det var jättebra att ha läst specialpedagogiken så känns det lite bortkastat. Jag kunde ha läst flera andra ämnen den tiden och på det sättet blivit mer "anställningsbar".
Hur ska jag kunna konkurrera mot de som läser just nu till lärare? De kommer få med sig många ämnen och på det sättet bli mer intressanta för rektorer som är stressade över att fylla behörigheterna.
Nä, det här kändes trist!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar