söndag 24 juni 2012

#Lärartycket nr 49

Lärartycket  är en bloggstafett som startade under våren. Läs mer om hur det kom till här.
Jag läste om det på twitter och tyckte att det lät spännande. Anmälde mig och nu är det alltså dags.
Jag tar över från Anna Östman  som skrev om sitt engagemang i andra delar av världen igår.
 


En av frågorna min chef ställde på senaste medarbetarsamtalet var: när trivs du allra bäst i din lärarroll? 
Här kunde jag ha svarat väldigt många saker, jag trivs väldigt bra i min lärarroll, men mitt svar blev: En tisdag i november. 
Det kan ju låta konstigt, november är inte årets roligaste månad och tisdagar är kanske inte heller den roligaste dagen i veckan enligt många. Det jag ville få fram var att jag gillar när det flyter. När arbetet i klassrummet flyter på, när eleverna vet vad de ska göra, när jag får se om allt det jag har funderat, planerat fungerar i praktiken. I början av höstterminen arbetar vi mycket för att få ihop gruppen, skapa bra relationer till både elever och föräldrar, hitta strukturer som fungerar, starta upp nya teman, lära sig hur eleverna fungerar osv. Framåt november börjar det sätta sig. Eleverna har hittat sin plats, testat sin lärare, kommit in i arbetet och om läraren gjort det så bra som läraren tänkt sig så flyter det helt enkelt på. Man får helt enkelt skörda lite av det som såtts.

Det jag gillar mest med läraryrket är att få klura och fundera på hur jag ska lösa saker på bästa vis. Hur ska jag lära den här eleven detta? Vilket tema passar för att få med flera delar av läroplanen? Hur kan vi skapa en struktur för att börja lektionen så att inte 10 minuter försvinner varje gång?
Min hjärna kommer igång, jag vrider och vänder, diskuterar med kollegor och gillar att dela med mig. Hitta ett tips till en kollega som gör att hen skiner upp och blir glad är nästan lika roligt som att se en elev som just förstått någonting som jag har förklarat på en mattelektion.
 
Tisdagar då? Jo lite samma där. Veckan är uppstartad, men vi har fortfarande härligt mycket tid kvar att arbeta tillsammans. Dessutom har vi tisdagsfika i arbetslaget, bara det :-) 
Så om det är nåt som ska ändras så kanske det är att få in fler tisdagar i november? 

1 kommentar: